

La Teva Assegurança
Rastreig global i tecnològic contra la Covid-19. Creus en la seva efectivitat?
Mig centenar de països estan en aquests moments començant a utilitzar o desenvolupant aplicacions per a fer un rastreig minuciós dels brots per contagi de coronavirus i la seva posterior evolució, segons dades revelades pel MIT Technology Review. El sector assegurador segueix amb especial interès el funcionament d’aquestes solucions tecnològiques.
L’app de rastreig té com a objectiu localitzar als contagiats i alertar a les persones que han estat en contacte amb ells amb la finalitat de detenir al més aviat possible la cadena de contagis. Espanya està ja realitzant una prova pilot a l’illa de la Gomera amb una app que ha estat batejada com a Radar COVID i que està disponible per a Android i iOS. La tecnologia usada es basa en el sistema de “notificacions per exposició al COVID-19” desenvolupat per Apple i Google. Aquesta app no inclou geolocalització.
Molts països europeus estan utilitzant ja apps de format similar. A Alemanya han aconseguit que 16 milions de ciutadans s’hagin instal·lat l’aplicació per a poder identificar als malalts de Covid i seguir el rastre del virus. Es tracta d’unes eines molt potents si s’utilitzen massivament. Tenen, no obstant això, punts febles. Un és el de tenir les garanties necessàries per a no vulnerar el dret a la privacitat de les persones. Un altre és que resulta necessari tenir un gran nombre d’usuaris perquè pugui ser realment eficaç. I, finalment, lamentablement els països estan desenvolupant aplicacions diferents i no hi ha col·laboració entre ells.
Espanya està realitzant una prova pilot d’unes dues setmanes de durada per a simular una situació de contagi entre els illencs i poder comprovar la utilitat de l’app i les seves possibles fallades. L’assaig consta de diverses fases: la primera es dedica a una campanya de comunicació molt potent per a sensibilitzar a la població local. Després comença el monitoratge dels contagis simulats i es fa el seguiment corresponent a cada cas. Finalment, s’avalua el test per a decidir si es pot llançar l’app en tot el territori espanyol.
El que es pretén amb aquesta experiència pilot és comprovar com es desemboliquen diversos aspectes tècnics i d’UX (experiència d’usuari) per a poder millorar aquells aspectes que no funcionin de manera òptima. De totes maneres, perquè resulti eficaç farà falta que la col·laboració ciutadana sigui majoritària i fiable.
Has tingut alguna vegada algun tipus d’atac informàtic al teu ordinador o telèfon mòbil?
Creus que has de prestar més atenció a la qualitat de les teves xarxes socials i no compartir dades personals rellevants, com telèfon, període de vacances?
Són preguntes que semblen fora de context d’aquest article, però que donen peu a preguntar-se, ¿fins on arriba la nostra intimitat i com es pot veure exposada a el control de les grans multinacionals de les comunicacions i xarxes socials?
Comparteix aquest post
