

La Teva Assegurança
L’altra cara del teletreball: Conseqüències de la Covid-19
La pandèmia de Covid-19 ha elevat el teletreball a categoria de normal. La pràctica totalitat de les empreses han hagut d’abandonar les oficines tradicionals i operar des del domicili de cadascun dels empleats.
Això ha suposat una solució davant els perills del virus i ha descobert els avantatges de poder comptar amb aquesta opció fins i tot quan torni la normalitat, però també ha revelat molts desavantatges, especialment quan es teletreballa sense tenir les condicions adequades. Diverses enquestes assenyalen que durant el confinament el teletreball ha significat per a cada empleat dues hores més de treball al dia a Europa i tres als Estats Units.
Sigui com sigui, teletreballar és ja una realitat per a la major part de la població i s’estendrà en el temps. Twitter, per exemple, ja ha comunicat als seus treballadors que podran treballar sempre des de casa. Facebook preveu que en cinc anys la meitat de la seva plantilla ja estarà treballant a distància. Google té tota la seva plantilla fora de les oficines i aquesta situació perdurarà com a mínim fins a juliol de 2021.
A Espanya, la majoria de les grans empreses ja han assumit el teletreball com una cosa normal. L’asseguradora Zurich creu que fins a meitat de l’any pròxim no tindrà a un 60% de la plantilla en les oficines. ING permetrà a cada empleat triar des d’on desitja treballar. Més del 40% de les empreses espanyoles mantindrà el teletreball, la qual cosa suposa, segons el Banc d’Espanya, que el 30% dels treballadors no treballarà des de l’oficina.
La crisi sanitària va obligar a llançar-se al teletreball sense haver-lo preparat. El 70% de les empreses espanyoles ho van fer. Abans de la pandèmia, a penes un 4% dels treballadors treballava a distància alguna vegada durant la setmana. Al no estar preparades les empreses, això s’ha traduït en mancada d’eficiència, més hores de treball, falta de connexió amb la resta de l’equip, estrès continu, interminables jornades de treball i unes certes seqüeles de salut com a dolor en les cervicals.
Tot això producte de confondre la llar amb el lloc de treball i barrejar les activitats habituals de cada lloc. A més, en la major part dels casos, els habitatges no estan preparades per al treball i s’acaba utilitzant l’ordinador des del sofà, la cuina o la terrassa amb els inconvenients que això planteja.
Per això, el Govern treballa en un projecte de llei que reguli el teletreball. Aquesta iniciativa ha estat negociada amb els agents socials i inclou voluntarietat, flexibilitat i dret a la desconnexió per part del treballador. Teletreball sí, però en condicions.
Comparteix aquest post
