

La Teva Assegurança
Com es regularà el teletreball?
Què hagués estat de l’activitat asseguradora durant aquests últims mesos sense el teletreball? Tots coneixem la resposta. Companyies i empreses de mediació han pogut donar servei als seus clients i preservar la salut dels professionals gràcies al treball a distància des de casa, recolzats en la tecnologia. Abans del coronavirus, era una tendència que tímidament s’assajava en algunes empreses. Després del succeït durant la pandèmia, ningú dubte que el teletreball ha vingut per quedar-se, especialment en sectors com l’assegurador.
L’eclosió del teletreball ha enxampat al Govern de Madrid amb els deures sense fer, ja que no existeix una llei que reguli les normes i condicions en les quals ha de desenvolupar-se aquesta pràctica. L’Executiu s’ha marcat l’objectiu de resoldre aquesta qüestió fins i tot aquest mateix mes de setembre. Representants del Ministeri de Treball porten mesos donant forma a la futura Llei del teletreball i negociant el contingut de la mateixa amb les patronals CEOE i Cepyme, d’una banda, i els sindicats majoritaris UGT i CCOO.
Els observadors d’aquesta negociació destaquen que l’acord està pràcticament fet, tal com recullen aquests dies els mitjans de comunicació. Les posicions estaven molt distanciades a principis d’estiu, ja que les organitzacions empresarials no estaven d’acord amb la proposta inicial del Ministeri de considerar que bastava amb desenvolupar un 20% de la jornada laboral en la modalitat de teletreball per a acollir-se a la nova legislació. Després de diversos intercanvis, les parts han acceptat elevar aquest percentatge al 30%.
Així les coses, tot apunta que l’Executiu podria portar el text legal al Consell de Ministres abans de final de mes i que s’optarà per la via del reial decret perquè la normativa entri en vigor al més aviat possible. Encara que queden qüestions per resoldre, a continuació, detallem les línies mestres de la normativa que fixarà les regles del teletreball:
1- Es considerarà teletreball i estarà subjecte a la nova llei quan un mínim del 30% de la jornada laboral es desenvolupin en remot. És a dir, l’equivalent a un dia i mig a la setmana.
2- Els convenis col·lectius previs a la pandèmia que ja contemplen el teletreball tindran una vigència màxima d’un any. Passat aquest termini hauran d’acollir-se a la nova legislació.
3- L’empresari haurà d’assumir els costos dels materials i eines que precisi l’empleat per a treballar des de la seva casa. Tot apunta al fet que, per exemple, l’empresa haurà de proporcionar un ordinador.
4- Per contra, sembla que les despeses d’electricitat i internet, entre altres, es fixessin a través de la negociació en cada empresa o acord entre l’empresari i l’empleat. No obstant això, aquest és un dels punts que encara no estan tancats, ja que el text definitiu podria determinar una fórmula perquè l’empresari es faci càrrec d’aquesta mena de despesa.
5- En canvi, sembla que és bastant definitiu que l’empresa podrà establir mesures de control per a comprovar que el treballador compleix amb la seva funció.
6- Un altre aspecte en el qual encara es treballa és el referit a la protecció de riscos laborals.
7- Finalment, tot apunta al fet que la llei determinarà que els treballadors podran desconnectar els seus dispositius electrònics una vegada finalitzada la seva jornada laboral.
Comparteix aquest post
